New Houses and Remodelling

The Practice has been responsible for the design of a number of new build properties of varying styles and scales. Sometimes it is not possible or desirable to construct a new dwelling on a site and so we have, on numerous occasions, created the same advantages by comprehensively remodelling properties, removing any poorly planned aspects of the layout that have often been created by ‘piece meal’ extensions in the past. Examples of our work in this field can be seen by clicking on the photos below.


Project One

This property on the outskirts of Knaresborough had been significantly extended in the past but had a disjointed linear layout that functioned in effectively and did not make the best use of the site. Merrell O'Flaherty Dormer Architects were brought in to create an open layout more suited to today's living. A double height hallway was created with a feature staircase that gave an entrance in keeping with the scale of the house and rationalised the property's circulation. Existing small rooms were also brought together to create a large open plan Kitchen/Dining/Living room that opens up to the extensive gardens. A balcony to the Master suite further brings the inside and outside together.


Project: Two

Our Clients purchased this property largely because of its attractive gardens and location within a desirable village near Harrogate. Typically the house had a very small Kitchen area which was detached from the Dining Room which required addressing. Our Clients also required additional bedroom accommodation. The brief was answered by converting the existing Garage to form a large Kitchen and Dining Area which opens onto the garden, together with a new Garden Room with sliding folding doors, making best use of this impressive site. A new Garage was incorporated, together with a re-working of the existing first floor plan to achieve an additional bedroom and bathroom at this level. The entire house was also refurbished, incorporating underfloor heating throughout, heated by a ground source heat pump which also provides domestic hot water. The resulting house provides all the accommodation required for the family and maximises interconnection between the house and garden.


Project: Three

This property, located in North Yorkshire, was a farmhouse with associated outbuildings. The farmhouse had been converted previously, however the outbuildings remained largely as originally built enclosing a tarmac courtyard used for parking. In addition to creating additional living space, the aim of the proposals was to improve the aspect to all elements of the property and to enhance their setting. This was achieved by relocating the parking area to the rear of the building, concealing it from view and allowing the existing parking area to form an attractively landscaped garden area. The walkway through from the parking area, over which runs a glass bridge, links the farmhouse and outbuildings. Elements of the existing outbuildings were rebuilt to form a Garden Room with dramatic part glazed roof and large folding sliding screen. This allows the room to open up to the level terrace within the landscaped courtyard for entertaining and provides a contrast to the darker, more closed in spaces of the original farmhouse. The final phase of the project will be to convert the two storey barn into a swimming pool and guest accommodation.


Project: Four

This project consists of a Georgian farmhouse with outbuildings that had been much altered in the 1970’s, removing much of its original character. The layout to the main house was revised with a new entrance point. A Georgian style staircase rises from the Hallway with traditional glazed roof lanterns over. The attached outbuildings were converted to provide guest and home office accommodation, whilst the Kitchen was enlarged to form a Farmhouse Kitchen with Sitting/Dining areas. The whole of the property was fully refurbished with details sympathetic to the original period being incorporated wherever possible. It is today a large Georgian farmhouse incorporating all the spaces required for family life in the 21st Century.


Project: Five

The site was originally occupied by a dwelling built in the 1960’s which was one room deep and had a long corridor to the rear. Our Clients required an imposing dwelling that provided extensive accommodation over two floors in a ‘classical’ style. The resulting property was inspired by the country houses of Edwin Lutyens such as Marshcourt and Great Maytham Hall. The resulting property has classically proportioned elements under a steeply pitched roof with a large overhang all within an asymmetrical form. It is this deviation from symmetry, typical of Lutyens that allowed the use of the internal spaces to determine the external form rather than the geometry of the facade. Inside are generously proportioned rooms, a large entrance hall with a feature curved staircase. There is also an underground garage to conceal parked cars from view.